Overleg:Geschiedenis van België
Onderwerp toevoegenDit artikel werd van 2006 tot en met 2007 op de hoofdpagina uitgelicht op 21 juli. Zie ook: Wikipedia:Uitgelicht. |
Dit artikel werd van 2014 tot en met 2015 op de hoofdpagina uitgelicht op 21 juli. Zie ook: Wikipedia:Uitgelicht. |
Cijnskiesrecht
[brontekst bewerken]In héél deze sectie over de geschiedenis van belgie staat géén enkel onderdeel over de sociale, politieke en maatschappelijke volutie van een cijnskiesrecht voor de hogere burgerij, universitairen en geestelijken (samen pakweg 1% van de bevolking), noch over de ermee nauw samenhangende Vlaamse ontvoogdingsstrijd. Dringend aan te vullen! Nu is de hedendagse geschiedenis van belgie immers nauwelijks besproken.--Rudi Dierick 3 okt 2004 14:40 (CEST)
inderdaad
[brontekst bewerken]De geschiedenis van België zoals die hier in de wikipedia staat is niet de geschiedenis van België, maar de geschiedenis van onze contreien vooraleer die België werd. Eigenaardig eigenlijk...--Blauw 3 okt 2004 19:37 (CEST)
- Het zou moeilijk anders kunnen vermoed ik, de geschiedenis van belgië is vrij kort, een periode van goed 170 jaar. Dat is zo met nieuwe landen. En zoals men momenteel bezig is zal enige spoed nodig zijn, hoe lang zal België nog bestaan? Willem 3 okt 2004 20:35 (CEST)
- Het is toch vreemd dat in een artikel met als titel 'Geschiedenis van België' amper een paar regeltjes over België staan, en alinea's vol over oude Kelten en Germanen die met België net zoveel te maken hebben als met alle buurlanden van België. En als het argument dat over een periode van goed 170 jaar niets te vertellen zou vallen, enige steek zou houden, dan mag je hier de wiki's over de wereldoorlogen direct afvoeren. Het probleem is wellicht dat men het over de laatste 175 jaar niet eens geraakt, en men dan gemakshalve maar de mythes van Pirenne opdist voor periode voor 1830/31... Dit is een intriest artikel. Als ik eens veel tijd heb, zal ik er proberen aan te verhelpen. Al was het maar door verwijzingen naar andere wiki's. --Criti 22 sep 2005 21:42 (CEST)
Hier wordt je inderdaad niet blij van, een artikel Geschiedenis van België waarin België nauwelijks aan bod komt. Känsterle 22 sep 2005 21:51 (CEST)
Germanen in België
[brontekst bewerken]Ik dacht dat de Germaanse volksverhuizing naar onze kontrijen (Inderdaad; geschiedenis van onze kontrijen) al voor de Romeinse inval begonnen was. Weet iemand hier iets meer over? gitaarfreak 19 mrt 2006 12:28 (CET)
Even nalezen
[brontekst bewerken]Hoi, Long time no see!!! Ik probeer hier en daar wat aan te vullen over ons kleine landje. Qua opsmuk...tja, het is weeral even geleden hé... Willen jullie even nalezen of jullie dit in gedachten hadden? Dan weet ik of ik verder kan gaan of niet. Het zou zonde zijn dat jullie het helemaal anders wilden en ik maar blijf typen hé... Groetjes!! --Anneke 5 sep 2006 22:50 (CEST)
matig artikel
[brontekst bewerken]Ik vind dit artikel eigenlijk een bende, soms gaat het niet eens over België en er is in feite heel weinig informatie bij enkele alinea's. Ik heb geprobeerd het artikel wat beter te maken en wat meer informatie toe te voegen. Maar ik weet niet echt of het is gelukt om het beter te maken. Gebruiker:Clockwork Orange 24 okt 2006 14:15 (CEST)
Unionisme en Vatikaan
[brontekst bewerken]Uit het artikel:
"Na de onafhankelijkheid kwam het Unionisme onder druk te staan door de weer opspelende levensbeschouwelijke tegenstellingen. Zo wilden de katholieken eigenlijk niet langer samenwerken met de liberalen na een veroordeling vanuit Rome van het liberale karakter van het katholicisme."
Kan iemand een bron geven voor die veroordeling, was die specifiek tegen het Belgisch Unionisme gericht, of eerder een algemene veroordeling van het liberalisme door het Vatikaan?
poldebol 07 jan 08
Belgische vrijwilligers in de Frans-Mexicaanse oorlog 1861-1867
[brontekst bewerken]Een voorstel: wellicht theoretisch interessant om toe te voegen - ook in het kader van de neutraliteitspolitiek van het land? Tevens een detail van de Belgische geschiedenis die een beetje verloren is gegaan tussen al de geschiedschijving over de negentiende eeuw die voornamelijk over de revolutie en Congo handelt. De Engelse Wikipedia haalt circa 2000 Belgische vrijwilligers aan die meevochten met de Fransen voor het Mexicaanse keizerrijk. Is het omdat Charlotte van België keizerin was dat we dit niet moeten aanmerken als een schending van de neutraliteit? Secundaire bronnen hierover zijn over het algemeen echter vrij schaars vrees ik. Als ik genoeg info vind wil ik wel wat toevoegen maar iemand die zich geroepen voelt mag wat mij betreft zeker beginnen. --Xaviero 20 sep 2009 23:22 (CEST)
Bronnen?
[brontekst bewerken]Waar zijn de bronnen voor dit artikel? 1 voetnootje is wel erg magertjes als referentie. --J.G.G.. 8 okt 2009 12:15 (CEST)
Antwerpen-Rijnkanaal pas geregeld na de Eerste Wereldoorlog?
[brontekst bewerken]Na bemiddeling kwam men overeen dat uiteindelijk een Antwerpen-Rijnkanaal zou worden gegraven, deels op Nederlands grondgebied en op Nederlandse kosten. Uiteindelijk zou Nederland zich hier niet aan houden. volgens mij werd een verbinding vanuit antwerpen in belgië met de rijn in pruisen/duitsland afgesproken in 1839 en niet pas in 1919! jan (overleg) 4 dec 2014 00:27 (CET)